Förslag om att erbjuda avgiftsfri screening för HPV till kvinnor födda 1947–1952

Hälso- och sjukvårdsnämnden väntas föreslå ett erbjudande om HPV-test till kvinnor som tidigare inte fått den möjligheten i Jämtland Härjedalen.

För närvarande pågår ett nationellt projekt för utrotning av HPV och livmoderhalscancer, där samtliga av Sveriges regioner satsar på samordnad HPV-vaccination och HPV-testning.

Projektet leds av Nationella referenscentret för HPV på Karolinska universitetssjukhuset. De bistår bland annat med moderna HPV-tester, administration, utskick av provtagningsmateriel och IT-lösningar.

För de regioner som så önskar görs nu en satsning där Nationella referenscentret för HPV tillser att samtliga kvinnor födda 1947–1952 som ej fått HPV-test, erbjuds detta.

– Det här handlar om rättvisa och att ge kvinnor födda 1947–1952 den hälsokontroll de inte fick möjlighet till tidigare. Vi vill säkerställa att även de får tillgång till den moderna screening som i dag är en självklar del av cancerpreventionen. Därför är vi mycket positiva till att kunna föreslå detta avgiftsfria erbjudande. Att förebygga cancer och upptäcka HPV i tid kan göra stor skillnad och ingen ska lämnas utanför, säger Katarina Nyberg Finn, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

I Region Jämtland Härjedalen rör det sig om drygt 3 300 kvinnor som lämnat screening utan HPV-test. Bedömningen är att det är kostnadseffektivt att använda sig av Nationella referenscentrets tjänst för utskick och hantering av dessa provsvar. Kostnaden beräknas till cirka 230 000 kronor och föreslås täckas av statliga medel för cancer 2025.

Enligt statistik från Region Örebro län, som redan genomfört utskick av HPV-test till målgruppen, så var det cirka 20–25 procent av kvinnorna som skickade tillbaka testet. Av dessa var endast cirka 5 procent HPV-positiva. För Jämtland Härjedalen skulle detta innebära att ett 40-tal kvinnor kan bli aktuella för vidare utredning, vilket kan hanteras inom befintlig verksamhet i hälso- och sjukvården.

Bakgrund

Tidigare screeningprogram för livmoderhalscancer har inte innehållit HPV till den aktuella åldersgruppen. För jämlikhet i cancerprevention över landet är det viktigt att alla regioner erbjuder HPV-test till de kvinnor som borde fått det tidigare. Detta gäller kvinnor födda 1947 till 1952.

– Region Jämtland Härjedalen har likt alla andra regioner under åren följt de nationella riktlinjerna kring detta varför det är viktigt att nu erbjuda screening till även denna åldersgrupp, säger Katarina Nyberg Finn.

Om hälso- och sjukvårdsnämnden röstar för förslaget under sammanträdet 27 februari, går ärendet vidare till regionfullmäktige 30 april för beslut.

Fakta HPV

HPV är en förkortning av humant papillomvirus, som är ett mycket vanligt virus. Det finns många olika typer av HPV. Vissa HPV-typer kan leda till en infektion som inte går över. Det kan göra att det uppstår cellförändringar. Cellförändringar kan gå över av sig själv, men ibland kan cellförändringarna efter lång tid leda till cancer.

För mer information:

Katarina Nyberg Finn (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande
E-post: katarina.finn@regionjh.se
Telefon: 072-202 53 63

Text: Thomas Jarnehill