Berörda grupper välkomnas för tredje dos

I tisdags kom besked från Folkhälsomyndigheten att personer med ökad risk för svår covid-19 rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot sjukdomen. Dessa välkomnas nu till vaccinationsmottagningar i Region Jämtland Härjedalen.

Det är alla personer som är 80 år och äldre samt personer som är boende på SÄBO, personer med hemtjänst beslutad av kommun samt personer med hemsjukvård som rekommenderas en tredje vaccindos.

– Vi har ett gott samarbete med kommunerna och planerar nu tillsammans för att så snart som möjligt kunna erbjuda vaccinering på särskilda boenden runt om i länet, säger Region Jämtland Härjedalens vaccinsamordnare Cornelia Orhagen Brusmark och fortsätter;

– Just nu finns det doser tillgängliga, så den som ska ta en tredje dos och har möjlighet kan passa på redan den här veckan. Det går bra att komma utan tidbokning till någon av våra drop-in-mottagningar men det går självklart även att boka tid via 1177.se eller via telefonbokningen på 063–14 22 50.

Den tredje dosen kommer att vara ett så kallat mRNA-vaccin och kan tas tidigast sex månader efter dos två.

Sedan tidigare rekommenderas personer med kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling en extra dos covid-19-vaccin. Dessa har i så fall blivit kontaktade av hälso- och sjukvården med erbjudande om tid eller en uppmaning att boka en tid.

– Vi ser gärna att alla de som omfattas av en tredje dos bokar den så snart som möjligt för att undvika alltför högt tryck på vaccinationsmottagningarna när vi snart går in i arbetet med att vaccinera barn och ungdomar mellan 12-15 år, avslutar Cornelia Orhagen Brusmark.

För mer information:
Cornelia Orhagen Brusmark, 076- 13 77 690

Text: Sara Nilsson