761 personer vill ha flyttvägledning när de tar steget till Jämtland Härjedalen

I projektet ”En attraktiv region” har åtta kommuner, Region Jämtland Härjedalen, Länsstyrelsen och de privata aktörerna Länsförsäkringar och Jämtkraft gått ihop i ett unikt samarbete som ger resultat. 761 personer har registrerat sig i det gemensamma systemet för flyttvägledning som byggts upp tillsammans.

Samarbetet, som skapat ett digitalt ekosystem för inflyttning till Jämtland Härjedalen, startade genom projektet En attraktiv region i januari 2020, och själva CRM-systemet har varit igång sedan juni 2021. Fler och fler hittar till länet med hjälp av det gedigna arbetet som ligger bakom det som utifrån ser ut som en inbjudande webbsida och ett enkelt webbformulär. När väl en person har registrerat sig blir hen kontaktad av en kommunal flyttvägledare som hjälper till med alla olika frågor som kan dyka upp i samband med en flytt.

– Jobb, boende och skola finns inte alltid i samma kommun och de som söker sig till oss vet verkligen inte alltid var kommungränserna går, så det här är jätteviktigt i kontakten med dem, säger Elise Ryder Wikén, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Via digitala kampanjer, annonsering, ett inflyttarmagasin och event hittar flyttintresserade in till den länsgemensamma hemsidan ”tasteget.nu”. Den senaste kampanjen som rullar just nu har gjort att 60 personer från hela landet registrerat sig och söker sysselsättning och bostad i länet.

Förutom flyttvägledningen ingår även en hel del andra insatser i projektet som tex. ett mycket uppskattat utbildningsprogram för arbetsgivare om hur de kan jobba för att hitta och behålla kompetens, helt enkelt bli mer attraktiva arbetsgivare. En annan insats är ett nätverk för länets coworkingmiljöer, vilka fungerar som ”landningsplats” för många inflyttare och etableringar. Projektet startar nu även igång ett regionalt ambassadörsnätverk som ska bidra till både attraktion och integration av nyinflyttade.

– Projektet är i sig en del av arbetet att stärka platsvarumärket Jämtland Härjedalen kopplat till kompetensattraktion och inflyttning, och här finns mycket mer att göra för att de som söker en förändring ska hitta och välja Jämtland Härjedalen för sitt nästa äventyr, säger Sara Larsson.

Det är ett stort projekt med många engagerade. Speciellt viktiga är de många ambassadörerna ute i byarna i länet som hjälper nyinflyttade att integreras på den nya platsen. Ett ideellt engagemang som är oerhört viktigt för att vi ska lyckas att få människor som flyttar hit att trivas och få vänner.

Totalt har 124 av de som registrerat sig flyttat till länet. Många är mitt i flyttprocessen och finns då som kontakter i systemet under hela tiden. De allra flesta som gör flyttresan till Jämtland Härjedalen utan hjälp av flyttvägledare, men behovet av flyttvägledning bedöms vara stort utifrån antalet inkomna kontakter.

Projektet har pågått sedan 01-01-2020 och avslutas december 31-12-2023. Efter 2023 det är avsikten att arbetet ska fortsätta i liknande samarbetsform fast med finansiering från ordinarie verksamheter.

För mer information:

Sara Larsson, projektledare för En attraktiv region,
sara.e.larsson@regionjh.se, tel. 073-075 72 74

Elise Ryder Wikén, ordförande i regionala utvecklingsnämnden,
elise.wiken@regionjh.se, tel. 070-649 64 04.

Porträttbild på en person med ljust långt hår, grön skjorta och en vit t-shirt som skymtar i halsringningen. Personer ler och tittar in i kameran. Förstora bilden

Sara Larsson, projektledare.

Två vuxna och tre barn står utanför ett rött hus med vita knutar. De vuxna och två barn står i trappan till huset och bär på stora platslådor och gosedjur. Ett barn leker med en boll nedanför trappan. Till vänster om huset syns två cyklar och en grå skåpbil.Förstora bilden

Familjen Norén Jarske lämnade Trollhättan för livet i Kaxås.

Text: Sara Larsson. Foto: Susanne Kvarnlöf.