två glada kvinnor som håller i en prischeck, ett diplom och en blombukettFörstora bilden

Maria Larm, enhetschef vid Brunflo hälsocentral och Anna Granevärn, primärvårdschef i Region Jämtland Härjedalen. Foto: Sara Rönnberg

Årets hälsocentral har vänt motgång till framgång

Brunflo är den hälsocentral i Region Jämtland Härjedalen som förbättrade sitt resultat mest under förra året och utnämndes under regionfullmäktige till Årets hälsocentral 2016.

– Det är fantastiskt glädjande att vi får ett kvitto på det vi jobbat så hårt med, säger Maria Larm, enhetschef vid Brunflo hälsocentral.

Vad är det som gör att just ni presterar så bra?

– Det är väl våra rutiner som vi förstärkt. Vi har en helt annan nivå på patientsäkerhet, förbättringsarbete och utveckling. Det är nog det som gör att vi sticker ut. Och hela Sverige anammar det vi gör.

För fjärde året i rad delas priset ut till årets hälsocentral – i år i samband med regionfullmäktige på OSD i Östersund. Temat för utmärkelsen är ”årets förbättrare” och bakom utmärkelsen står vårdvalsnämnden som utifrån ett antal parametrar belönar den hälsocentral som förbättrat sitt resultat mest under året. Bland annat ser man till kontinuitet, tillgänglighet och patientsäkerhet – men allra tyngst väger vad patienterna tycker om vården på hälsocentralen.

– Brunflo har haft väldigt stora problem med rekrytering och de förlitar sig mycket på stafettläkare. Men de har hittat ett väldigt imponerande arbetssätt som gör att de klarar sig bra ändå, och inte bara bra utan de har faktiskt förbättrat sig mest på alla de olika parametrar som vi mäter, säger David Adervall (S), ordförande i vårdvalsnämnden.

Utöver äran och ett diplom tilldelas hälsocentralen 50 000 kronor, pengar som är tänkta att vara en morot som ska användas till att utveckla hälsocentralens arbete.

– Vi utvecklar ju otroligt mycket men det känns som att den här ska personalen ha del i. Så jag tror att vi kommer att försöka göra någonting kul tillsammans, säger enhetschefen Maria Larm.

För mer information:

Maria Larm, enhetschef Brunflo hälsocentral, 063-14 20 27

David Adervall (S), ordförande vårdvalsnämnden, 0730-63 21 81

Text: Sara Rönnberg

Motiveringen till Årets hälsocentral 2016 – Brunflo hälsocentral

En hälsocentral som under flera år haft besvär med bemanningen av framförallt läkare men trots det lyckats vända en motgång till en framgång. De har under senaste tiden gjort sig kända även på riksnivå för sitt arbetssätt som också visat sig ge resultat på kvalitén.