Alexander Johansson framför en av montrarna med KISS glittrande scenkläder. I handen håller han en extrem platåbootFörstora bilden

Alexander Johansson

KISS – ur en hängiven samlares perspektiv

- Det har aldrig funnits något som heter ”lagom” när det gäller mitt förhållande till KISS, konstaterar Alexander Johansson under det att han rättar till en tight glittertrikå i en av Jamtlis glasmontrar. En trikå som slutit tätt runt bandmedlemmen Gene Simmons kropp under många konserter överallt på vårt klot. Nu visas den på Jamtli tillsammans med andra scenkostymer, exceptionellt höga platåboots och många troliga och otroliga ting ur KISS garderober.

Allt tack vare att den då 10-årige Alexander Johansson fastnade helt och totalt för rockgruppen. Till en början handlade det mest om det estetiska, sminket och kläderna. Men med tiden blev han lika fast för deras musik. Något som lett till att han åkt över hela världen och sett deras konserter. Han har träffat bandmedlemmarna personligen back-stage, och visar upp ett gruppfoto där han själv befinner sig i uppmärksamhetens centrum. Med Gene, Paul, Peter och Ace som beundrande rör vid honom från båda sidorna. En stor portion humor och teater för fotografens lins givetvis, men ändå.

Allt från tegelsten till flipperspel

På Jamtli kan du nu hur som helst kliva in i KISS rock n´rollvärld. Lyssna på de bästa låtarna som ljuder i lokalen, ta en närmare titt på några av gruppens häftiga scenkläder. Kolla in t-shirts, kavajer, skjortor och skor som gruppen ägt och haft på sig under diverse spelningar. Men du kan även förundras över gruppens olika mer kommersiella samarbeten med bland annat leksakstillverkaren av Hello Kitty. Barbiedockor och leksakskatten Hello Kitty sminkade som grabbarna i KISS. En tegelsten från bandets allra första replokal i New York, många foton och inramade affischer, ett flipperspel a´la KISS och förståss – signerade skivor. Ta på dig solbrillorna och läderjackan, ta hjälp av Spotify när du ska välja din absoluta favoritlåt ur gruppens digra låtlista och bege dig in i Paul Stanley, Gene Simmons, Peter Criss och Ace Frehleys spacade värld för en stund. Eller som gruppen uttrycker det i en av sina låttitlar; God Gave Rock 'n' Roll to You! Eller var det KISS som gjorde det?

KISS - the exhibition visas på Jamtli 11 mars - 26 augusti.

Text & Foto: Lena Manneby

1 av 1 gillar detta