Jämten 2019 – bäst i världen
Att få hylla och lyfta dom bästa. Jämten 2019 har temat ”Bäst i världen”, och läsaren får veta mycket mer om både hjältarna i sig men även om platserna där dom verkat. Mästarna inom folkkonst lyfts också, plus smått och gott om Rockscen Jämtland, skidans ursprung, Land Art och samiskt julfirande förr i tiden bland annat.
Jämten är årsbok för Jamtli, Heimbygda och JLK – Jämtlands Läns Konstförening, och premiärnumret kom ut redan år 1906.
En bok med artiklar om Jämtland Härjedalens historia, kultur och samtid. 2019 års tema är inte helt ologiskt Mästerskap. Under nästa år duggar ju världsmästerskapen tätt hos oss, i form av både alpina VM och skidskytte-VM. Precis som i sportsammanhang är lagarbete ofta en nyckel till framgång, och detsamma gäller för Jämten 2019. Inte mindre än 30 medförfattare ingår i laguppställningen för boken.
Sportsligt
En som verkligen bidragit till bokens grundtema, idrott och idrottshistoria är den före detta sportchefen på ÖP och tillika ordförande i Jämtlands läns idrottshistoriska förening – Thord Eric Nilsson. Hans artiklar berör bland annat Östersund som den naturliga huvudstaden för skidskyttet i världen, han skriver även om Åre i form av bruden som alla vill gifta sig med i olympiska sammanhang. Om hennes många friare; Lahtis, Tammerfors, Östersund, Göteborg, Falun och Stockholm.
Paralympics – länet satsar på vinteridrotterna
Karin Riddar, som arbetar med parasporten i länet, lyfter parasportens betydelse för länet. Östersund Arena har stått värd för flera stora parasportevenemang, och det riktigt stora som siktet nu är inställt på är att få arrangera World Para Snow Sports Championships i Östersund/Åre år 2023. Om det går i lås betyder det att de två orterna får en helt unik chans att arrangera det största vinterparasportarrangemanget som finns näst efter Paralympics.
En profil i Åres konstliv
Förutom de obligatoriska så kallade konstpauserna, sammanställda av Görel Åsbo-Stephansson, vilka dyker upp med jämna mellanrum i boken ägnas flera kapitel åt konst och konstnärer som betytt mycket för länet. En av dem var blomstermålaren Herbert Carlsson, en profil i Åres konstliv. Astmapatienten som efter flera besök på Åre sjukhus så småningom blev bofast i byn. Han startade Åre Konstförening som idag är en mycket livfull och aktiv förening. Artikeln om honom är skriven av Tom Widlund, bofast i Åre sedan 1949. Han har varit lärare i konsthistoria och även recenserat konst.
Jämten 2019 är en bok med läsbredd och en blandad kompott med fristående artiklar på ämnet konst, kulturarv och idrottshistoria. En bok att ta fram både nu och då, och njuta av länge!
Text & Foto: Lena Manneby