Två färgglatt klädda kvinnor står framför några montrar och ler mot kameranFörstora bilden

Madeleine Carlier och Birgitta Wesslund, Broderiets Vänner. Foto: Lena Manneby

Från måleri till broderi

Färgsprakande klädda, nästan som levande blombroderier, var medlemmarna i Broderiets Vänner, när dom invigde och visade runt på utställningen ”Från måleri till broderi” på Jamtli i helgen. Vackra kuddar, väskor, handledsvärmare, nålbrev och mössor – allt inspirerat av den jämtländske rokokomålaren Anders Berglins verk.

Anders Berglin ( 1737 – 1805 ) – mannen som introducerade rokokon i länet. Hans verk finns att besöka och beundra i flertalet kyrkor runt om i Jämtland. Många av de dyrbara och lika eftertraktade Jämtlandsskåpen är också dekorerade av honom.

- Vi har arbetat med den här utställningen sedan i fjol sommar, och det ligger många timmar bakom resultatet, berättar Birgitta Wesslund som är en av föreningens aktiva.

En man står vid en vägg med en bok i sina händer. Han ser glad ut.

Örjan Bertilsson medförfattare till boken "Rokokomålaren Anders Berglin - stilbildare inom jämtländsk folkkonst". Foto: Lena Manneby

Inspiration att ösa ur

Temafärgerna för utställningen härrör dels från omslagsbilden på den bok om Anders Berglin som bland annat Örjan Bertilsson skrivit. För övrigt har brodöserna hämtat inspiration direkt från Anders Berglins målningar.

- Det har verkligen funnits inspiration för oss att ösa ur, konstaterar Birgitta Wesslund och fortsätter;

- Om Anders Berglin kunnat vara med här idag, hoppas jag att han hade blivit glad och sett våra broderier som ett komplement till hans måleri.

Utställningen finns att beskåda fram till den 21 maj i Jamtli Kafé.

Text: Lena Mannebyn

0 av 3 gillar detta