En kvinna rättar till tavlor på en väggFörstora bilden

Karin Larsson hänger konst av Åse Klemensson och Jeanette Kråik

Det som är nu – Dïhte mij daelie

Konst och slöjd med ursprung Saepmie visas just nu i Primusrummet i Regionens hus i Östersund. Verk av konstnärer som Anders Sunna, Folke Fjällström, Åse Klemensson och Katarina Pirak Sikku med flera lyckas både överraska, roa och trigga igång fantasin hos besökarna.

Karin Larsson, konsthandläggare för Bildkonsten har tillsammans med Vanessa Sahlman som curerat utställningen samlat in konstverk som till vardags pryder väggarna hos bland annat hälsocentralerna i Strömsund och Funäsdalen. Förutom måleri i olika tekniker bjuds man på fiskelycka i broderiform och sameslöjd när den är som bäst. Eller vad sägs om ”sagovantar” tillverkade i renskinn kantade med rävens mjuka päls och utsmyckade med glaspärlor och kläde. Jag skriver sagovantar eftersom dom efter utställningen kommer att hänga i en barnhörna på Strömsunds hälsocentral, som en passande inramning ovanför en liten bokhylla med bland annat barnböcker på samiska.

Ett träd av glas i ett fönster

Hopp 1 glasobjekt av Agneta Andersson

I betraktarens öga

I en av lokalens djupa fönsternischer står Hopp 1. Ett glasobjekt med mjuka former och i ljusgrönt med en svart fot av järn. Här står det betraktaren fritt att se det man själv väljer att se. Själv tänker jag mig att det är så här som ett träd i sin allra första skira blomning måste se ut, om det vore gjort av glas. Men tolkningen kan säkert vara en helt annan i en annans öga. Så kom förbi och titta själv – passa på att lära dig mer om syd- och nordsamisk konst och slöjd genom dessa verk skapade av konstnärer och slöjdare med ursprung i Saepmie.

 

 

 

 

En kvinna står vid en mikrofon och håller tal. Bredvid står en rad kvinnor som åhörare. De håller varsitt glas i händerna.

Regionfullmäktiges ordförande Margareta Winberg, (s), höll tal och invigde därmed utställningen.

Text & Foto: Lena Manneby. Foto invigningen: Linda Henriksson.

3 av 3 gillar detta