En autentisk miljöbild över konstnärens ateljé med skrivbord, färgpalett,skisser med meraFörstora bilden

Kliv in i konstnären Örjan Norings inspirerande ateljé!

Att tala från hjärtat och däri känna glädje

- Vilka färger, vilka bilder! Så utbrister helt spontant Kajsa Willemark författare och den som tillsammans med fotografen Rolf Andersson satt samman denna retrospektiva utställning med konstnären Örjan Norings verk.

En samling av konstnärens olika reklamtecknaruppdragFörstora bilden

Alster av reklamtecknaren Örjan Noring

140 verk – ger oss en resa i konsten

I år är det precis 100 år sedan konstnären Örjan Noring föddes i byn Hackås, belägen på den sydöstra sidan av Storsjön. På den bondgård där han föddes levde han också större delen av sitt liv tillsammans med sin bror. Han gjorde dock några avstickare till stora huvudstaden, där han utbildade sig till reklamtecknare. Ytterligare några vändor i Stockholm renderade i studier på Grünewalds konstskola och även för konstnären Otte Sköld. Men livet i storstaden passade inte Örjan Noring, som därför återvände till lugnet i Jämtland. Väl tillbaka på hemmaplan blomstrade hans konstnärskap och han hittade sin pusselbit i det konstnärliga sammanhanget. Här hörde han verkligen hemma. Han skildrade träffsäkert stämningarna i den framväxande glesbygden, och målade med en blandning av humor och ömhet den åldrande befolkningens vardagsliv. Han bottnade verkligen ordentligt i dessa skildringar, och det märks att han tog denna uppgift på stort allvar mitt i de ändå så mustigt porträtterade människotyperna. Det är en enorm färgprakt som fyller väggarna på Jamtlis konsthylla, och många är också de dramatiska skildringarna av den jämtländska fjällvärlden.

Ett antal oljemålningar av ödehus i konstnärens hemtrakterFörstora bilden

Ödehusen tar över landsbygden

Konstnärskapet i fokus

Utställningen inleds med en autentisk ateljéhörna, där Örjan Norings färgfläckade skrivbord översköljt med skisser, paletter och diverse smått och gott låter oss tjuvkika rätt in i konstnärens innersta rum. Det hela ger en omedelbar må gott-känsla och man blir alldeles lagom varm i själen. Han var en modig kolorist som med snabba penseldrag och många färger verkligen fick fram motiven. Örjan Noring har precis som titeln på utställningen verkligen lyckats tala från sitt hjärta till besökarna, och glädjen infinner sig utan tvekan. Besök utställningen och låt dig förföras av färgprakten, humorn, de små detaljerna och de drivna reklamteckningarna. Allt i en trivsam mix som inte lämnar någon oberörd.

Utställningen visas fram till den 17:e januari 2021.

Text & Foto: Lena Manneby

4 av 4 gillar detta