en ung kvinna och en ung man står bredvid varandra i en hörsal.

Stina Grahn och Johan Loo Larsson ser båda fram emot att lära sig mer i sina nya yrkesroller som sjuksköterskor. Foto: Sara Rönnberg

Först ut i satsningen på kliniskt introduktionsår

Nu har de första nyutexaminerade sjuksköterskorna inlett programmet ”Sjuksköterskans första år” – en satsning som ska stärka nya under det första arbetsåret.

I kaffepausen under en föreläsning om hjärnergonomi och vikten av återhämtning i en av hörsalarna på Östersunds sjukhus berättar Stina Grahn och Johan Loo Larsson om sina förväntningar på sina nya jobb som sjuksköterskor i Region Jämtland Härjedalen.

– Min bild är att det är roligt, lärorikt och utvecklande, säger Stina Grahn.

– Även om det är stressigt som ny så lär man sig något nytt hela tiden. Och dagarna är varierade. Det blir aldrig samma, säger Johan Loo Larsson.

Underlätta övergången till jobb

De tog båda sjuksköterskeexamen från Mittuniversitetet i januari och båda har fått jobb inom psykiatrin på Östersunds sjukhus. De ingår därmed också båda två i den första gruppen som deltar i ”Sjuksköterskans första år”.

Syftet med det ettåriga programmet är att underlätta övergången från utbildning till jobb och under det närmaste året kommer Stina och Johan och övriga nya sjuksköterskor regelbundet att få utbildning och coachning i jobbet.

– Nu blir det som att få behålla gemenskapen med dem som är i samma situation – man blir inte helt själv. I vår klass under utbildningen har alla haft samma utmaningar. Med det här kan vi fortsätta utbyta erfarenheter med andra som är nya, säger Stina Grahn.

"Jag kommer inte känna mig ensam"

Som stöd kommer de nya sjuksköterskorna att ha mentorer från olika verksamheter på sjukhuset. Sjuksköterskor som redan jobbar i regionen får mentorsutbildning och ska stötta de nya bland annat under reflektionsträffar i grupp. Tanken är att adepterna ska ha mentorer från andra verksamheter än den egna för att säkerställa att det verkligen är yrkesrollen i stort man pratar om, så att man inte fastnar i att diskutera detaljer i det dagliga arbetet.

Både Stina Grahn och Johan Loo Larsson är motiverade inför det nya yrket och tror att introduktionsåret kommer vara värdefullt.

– Jag tror att man kommer bli tryggare i sin yrkesroll. Att jag inte kommer att känna mig ensam när jag står inför olika utmaningar, säger Stina Grahn.

Text & Foto: Sara Rönnberg

Mer om "Sjuksköterskans första år"

Kliniskt introduktionsår ska stärka nya sjuksköterskor – artikel 21 december 2017.

0 av 0 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se