Tre personer står i bredd med blommor och stipendier i sina händer.Förstora bilden

Årets stipendiater

Trio fick stipendium till Veronicas minne

- Hon arbetar för att skapa en god lärandemiljö. Hon har ett genuint brinnande intresse för studenter! Hon ger studenterna trygghet och är ett bollplank.

Så beskriver kollegorna årets tre stipendiater Till Veronica Johanssons minne.

Vi pratar om Iréne Espell sjuksköterska på rehabiliteringsavdelningen, om Cajsa Fjellner sjuksköterska på IVA och utbildningssamordnare på KTC och om Anette Strömberg Persson distriktssjuksköterska på Zätagränds hälsocentral. De tre fick ta emot diplom och vackra blomsterkvastar under *den palliativa dagen i hörsalen på sjukhuset. Stipendiet består av resa, boende och konferensavgift till svensk sjuksköterskeförenings VFU-konferens, verksamhetsförlagd utbildning, i år förlagd till Stockholm.

Person står vid ett runt bord med blommor och ett stipendium i händerna. Ler mot kameran.Förstora bilden

Iréne Espell

Nomineringen för Iréne

Irené har otroligt mycket kunskap inom rehabilitering och ett särskilt intresse för rehabilitering efter stroke och andra förvärvande hjärnskador. Irené har uppdraget som huvudhandledare för våra sjuksköterskestudenter där hon lägger ner mycket tid och stort engagemang för att studenternas tid ska bli så värdefull och givande som möjligt. Irené organiserar och håller i förflyttningskunskap, vilopositionering, lär ut grundläggande kunskap om hjärnans funktioner och kopplar det till våra patienters nedsättningar. Hon arbetar alltid för att skapa en god lärandemiljö men också en miljö som ska vara välkomnande för våra studenter. Utöver huvudhandledaruppdraget, handleder Irené våra studenter i det dagliga patientarbetet på avdelningen. Att sitta på både huvudhandlaruppdraget och handleda i det dagliga arbetet på en arbetsplats med få sjuksköterskekollegor är en komplex uppgift som Irené tar sig an på ett fantastiskt sätt. Hennes engagemang sträcker sig så långt att hon klivit in utanför ordinarie arbetstid för att kunna tillgodose handledning och utvärdering för studenterna.

Kliniken är stolta och tacksamma för att Irené driver detta viktiga uppdrag.

Rehabiliteringen - en fantastisk arbetsplats

– Det känns jättekul att få stipendiet! Att bli sedd för det jag gör, och att det uppskattas, säger Iréne Espell och fortsätter;

– Jag jobbar ju på rehabiliteringen som jag tror är en fantastisk plats för våra studenter att vara på. Vi är ett stort team med många olika professioner, och jag tror att studenterna får en jättebra start när dom börjar hos oss!

Person står vid ett runt bord med blommor och ett stipendium i händerna. Ler mot kameran.Förstora bilden

Cajsa Fjellner

Nomineringen för Cajsa

Hon har ett genuint brinnande intresse för studenter, ett engagemang för var och en av studenterna. Brinner för lärandet och arbetar för att vi ska kunna arbeta efter Peer Learning/studentsalar på IVA.Hon lägger stor vikt att se till studentens får ut det mesta av sin VFU hos oss, ser varje individ som unik.Hennes engagemang är lika starkt för våra nya medarbetare.Cajsa har åter startat mentorsgrupper för våra nya sjuksköterskor på IVA, med regelbundna träffar, där de kan diskutera/dela sina upplevelser med att vara ny IVA-sjuksköterska.

Cajsa har även arbetat fram ett "program" för första året som IVA-sjuksköterska på Östersunds IVA. Det innebär förutom mentorsträffar, stöttar utsedda mentorer, heldagsutbildningar för de nya, tvärprofessionella simuleringarna på avdelningen.

Utöver detta är hon en god kollega som alltid ser till patienternas och dess närståendes bästa. Med detta brinnande engagemang har det också tagit henne till att arbeta deltid på KTC, där hon arbetar med sjuksköterskans första år på Östersund sjukhus.

Följer studenterna från start till mål

– Jag visste inte ens om att jag var nominerad, och blev jätterörd när jag fick veta att jag skulle få stipendiet. Jag blev även glad över att mitt arbete uppskattas av andra runt omkring mig, konstaterar Cajsa Fjellner och fortsätter;

– Det bästa med mitt jobb är att få följa studenterna från att de kommer nya och litet osäkra till oss på IVA, och tills dess att dom är klara. Att få hjälpa dom att utvecklas och ge dom förutsättningarna för det! Det känns väldigt givande!

Person står vid ett runt bord med blommor och ett stipendium i händerna. Ler mot kameran.Förstora bilden

Anette Strömberg Persson

Nomineringen för Anette

Anette är en otroligt kompetens distrikssköterska med mångårig erfarenhet inom sjukvård både slutenvård, kommun och primärvård. Hon har ett otroligt engagemang för studenter. Med hennes breda erfarenhet och kompetens och lugn kan hon ge studenterna en trygghet, tips och trix, ett bollplank inte bara i specifika patientsituationer men också i rollen som ssk/dsk. Hon smittar också av sig mentaliteten kring hur gör vi det bästa för just den här patienten. Hon får alla att känna sig välkomma och sedda och har alltid en plan för varje student/individ som kommer utifrån vad dom har med sig sedan innan. En klippa.

Studenterna är vår framtid

– Det är väldigt roligt och hedrande att få ta emot stipendiet. Dels hedrande utifrån minnet av Veronica, men också det här att i arbetet få möta studenter. Det är viktigt att dom får en bra start, dom är ju vår framtid så att vi får nya kollegor, säger Anette Strömberg Persson och fortsätter;

– Jag har ett fantastiskt jobb som distriktssjuksköterska, och att sedan kunna få stötta studenterna som kommer till oss. På min arbetsplats är alla delaktiga i den processen, som är otroligt utvecklande och spännande för oss alla.

Stor förebild som handledare

Stipendiet kom till för två år sedan då Veronika, sjuksköterska på kirurgen gick bort i cancer. Hennes kollegor samlade in pengar som skänktes till Jämtlands läns cancer- och omvårdnadsfond. Styrelsen diskuterade hur man bäst skulle använda pengarna så att de kom till nytta och glädje till Veronikas minne. Hon lyftes fram som en stor förebild som handledare för såväl nya sjuksköterskor som sjuksköterskestudenter. Så då blev det ett stipendium.

*Den Palliativa dagen anordnas av sjuksköterskor på Storsjögläntan varje höst och har så gjorts i säkert 15–20 år. Den vänder sig till vårdpersonal inom vårt län, som jobbar med palliativ vård på något sätt. Även kommunens personal är inbjuden.

Text & Foto: Lena Manneby

3 av 3 gillar detta