Region Jämtland Härjedalen vaccinerar 750 bärplockare

Den här veckan påbörjas vaccinationer av bärplockare som tillfälligt arbetar i Jämtlands län.


Under säsongen för bärplockning anställs varje år många gästarbetare från olika delar av världen, främst Thailand. En del har fått första dosen i sina hemländer medan andra är ovaccinerade. Region Jämtland Härjedalen genomför de kommande veckorna en insats för att vaccinera de gästarbetare som vill ha vaccin.

– Smittskyddet har under en tid kartlagt hur läget ser ut och tillsammans med arbetsgivarna har vi lagt upp en plan för hur vaccineringen ska gå till av de cirka 750 bärplockarna, säger regionöverläkare och vikarierande vaccinsamordnare Urban Tirén vid Region Jämtland Härjedalen.

Arbetet inleddes under tisdagen med vaccinering av 55 personer i Härjedalen. Senare i veckan och under kommande veckor planeras insatser i andra delar av länet.

Lösningar med språk och personnummer

För att underlätta arbetet finns information framtagen till bärplockarna på deras språk. De som får första dosen får även en ny tid för dos 2 om fyra veckor. Eftersom de flesta bärplockarna saknar svenskt personnummer tilldelas de ett reservnummer för att underlätta logistiken.

– Tillgången på vaccin är god i vår region och det är bra att vi kan göra den här insatsen precis som när vi vaccinerar säsongspersonal på våra turistorter. Ju fler som vaccineras desto bättre är det för att skydda människor och minska smittspridningen, säger Urban Tirén.

Text & Foto: Thomas Jarnehill

1 av 1 gillar detta