Två sjuksköterskor står i en sjukhusentréFörstora bilden

Barbro Forsberg och Jennie Eriksson

Kändishänder ett rent nöje under Handhygienens dag

Kändishänder och glada tillrop när handspriten flödade i sjukhusets entré. Handhygienens dag uppmärksammades med information av hygiensjuksköterskorna. Här fanns också möjligheten att provsprita sina händer för att sedan kontrollera hur bra man lyckats när det ultravioletta ljuset obarmhärtigt avslöjade minsta miss.

Barbro Forsberg och Jennie Eriksson hade fullt upp;

- Många besökare blir nyfikna när de passerar oss här idag, och gensvaret är positivt. Man tycker att det är jättebra att vi står här och informerar, och medvetenheten om att vi i vården ska ha rena händer är hög.

Även förbipasserande personal har tagit sig tiden att testa hur duktiga de är på att sprita sina händer. De flesta var också väldigt bra på detta moment. Vanligast är att man missar litet på handens ovansida och på den handens tumme som man använder mest. Tipset från sköterskorna är att använda generöst med handsprit.

Ett par manshänder belyses av ultraviolett ljus

Musikern Petter hade full koll på hur man ska sprita sina händer

Två glada kvinnor står bredvid varandra. Den ena är vårdklädd.

Mimmi Schönbeck Östersund passade på att besöka Handhygienens dag

- Nästa gång jag kommer till sjukvården och ser att dom inte spritar sina händer då tänker jag säga till. Ta i mig med rena händer! Konstaterade Mimmi Schönbeck från Östersund när hon stannat till en stund hos Barbro och Jennie.

Text & Foto: Lena Manneby

0 av 2 gillar detta