En sliten grönmålad trästol i miniatyr står på en vit fårskinnsfällFörstora bilden

Thores gåstol anno 1920

Jämten 2024 - Form Funktion & Passion

Konsthantverk och design är temat för Jämten 2024. Premiär för ett samarbete med Designcentrum Region Jämtland Härjedalen dessutom. Det räcker egentligen att ta sig en titt omkring i det egna hemmet. Åtminstone i mitt speglar de gamla bruksföremålen som idag mestadels fungerar som mitt privata tittgodis en svunnen tid, där generationer ur mina släktled producerat unika vardagsföremål i till exempel trä eller textil. Föremål som brukats flitigt och fått en sliten charm vartefter åren passerat.

Jag slänger en öm blick på den gamla barnstolen i grönmålat trä, en liten kopia av en fullstor dito. Drar handen över de extra intill trärent slitna bakre stolsbenen och ryggstödet. Ler när jag gör det, eftersom jag vet orsaken till slitaget. Min käre far, pappa Thore, lärde sig nämligen som liten parvel i början av 1920-talets Mattmar att gå med hjälp av nämnda lilla trästol. Han välte den och höll sina små barnhänder stadigt runt stolens framben, och sköt den framför sig hemma i familjens lilla stuga. Slitaget blir en viktig del av stolens helt unika historia. Och här står den fortfarande drygt 100 år senare, intakt och funktionell för nya små barnhänder att utforska och bruka. Det är vad jag kallar beständig kvalitet. Dagens gåstol för hundra år sedan. När det gäller hantverk och design är jag böjd att hålla med Televisionens mysfarbror nummer 1; Ernst Kirchsteiger – ”I det enkla bor det vackra”.

Detalj från omslaget på Jämten 2024Förstora bilden

Jämten 2024

Allmänt ’artut’

I Jämten berättas om kärleken till estetiken, men även om vikten av att hitta briljanta lösningar kopplade till vardagens behov. Att det funnits och fortfarande finns skickliga konsthantverkare och designers i vårt län är ingen skräll, men i Jämten fick jag stifta bekantskap med några för mig helt nya namn. Silversmeden och formgivaren Jakob Ängman från Änge nära Brunflo är till exempel mannen bakom bestick av modellen Vasa och Rosenholm. Eller Viktor Jonsson, den mångkunnige smeden från Funäsdalen. Han har del i hur klocktornet i stadshuset i Kiruna slutligen utformades, men säkerligen också mannen bakom många av de ”kubjelle” eller koskällor på svenska som fjällkossorna i länet haft i läderband runt sina halsar ute på bete. Jag läser mig även till mycket nytt som jag inte visste innan när det gäller Frösö Handtrycks historia. En äkta länsklassiker från dom är den populära Jämtlandsbonaden, där Paul Sahlins kärleksförklaring till Jämtland finns att läsa. Numera finns det även möjlighet att torka händerna på orden, i form av handduken ”Artut” med en modern tolkning av Sahlins text. I Jämtland är ’artut’ att vara. Fagert om sommaren då öringen hugger och hjortronen locka. Roligt om vintern på skidorna glida i milsvida fjäll…

Denna utgåva av årsboken Jämten kvalar verkligen in i samtliga kategorier, den är både fager att bläddra i, kul att läsa och en allmänt ’artu´n’ bok helt enkelt.

Text & Foto: Lena Manneby

Jämten ges ut av Jamtli förlag

Läs mer om årets upplaga av Jämten här: Jamtli Förlag | Jamtli

3 av 4 gillar detta