Halvkroppsbild på person i operationskläder, glasögon och mörkt skägg tittar in i kameranFörstora bilden

Haytham Bayadsi

Haytham forskar om sköldkörtelcancer

— Jag hoppas att min forskning ska leda till en bättre förståelse och kartläggning av riskfaktorerna för papillär tyreoideacancer vilket förhoppningsvis kommer att möjliggöra anpassad och skräddarsydd behandling för patienterna i stället för en allmän ”one size fits all”- behandling som erbjuds i nuläget.

Haytham Bayadsi är född 1987 och uppväxt i de ockuperade palestinska territorierna. Han gick läkarprogrammet på Semmeleweis universitet i Budapest, Ungern och flyttade till Sverige år 2013. Här började han arbeta som ST-läkare inom medicin på Östersunds sjukhus innan han bytte till kirurgi år 2015. Han började forska, och blev antagen som doktorand våren 2017 under sin specialisttjänstgöring. Han blev färdig specialist i allmänkirurgi 2020, och håller just nu på att sub-specialisera sig inom övre gastrointestinal- och endokrinkirurgi. Utöver forskningen och det kliniska arbetet är han dessutom ST-sektionschef och klinikstudierektor på kirurgen.

— Jag har ett stort intresse för anatomi och kirurgi och att vara läkare och kirurg är mitt liv och passion. Jag gillar att utbilda och lära ut till yngre kollegor, säger han.

Råkade öppna fel dörr – men oj så rätt det blev

— Tidigt under mitt första år som ST på kirurgen så råkade jag kliva in på fel operationssal på centraloperation. Där stod en ensam överläkare med AC/DC-musik i bakgrunden och ”skar” i någons hals. Jag frågade om det var ändtarmsoperationssalen och han skrattade och sa ”jag hoppas verkligen inte det! Men du får vara med och operera bort en knölstruma om du vill”.

Det var Haytham Bayadsis första möte med Joakim Hennings och med endokrinkirurgi. Han blev snabbt såld på ämnet genom inspirationen från Joakim, och även lockad till forskningen av det som senare blev hans handledare - nämligen samme Joakim Hennings.

Forskningsklimatet i region Jämtland Härjedalen helt okej

Haytham Bayadsi menar att forskningsklimatet i regionen är helt ok, men väldigt fattigt jämfört med andra större regioner och universitet.

— Vi saknar regelbundna Journal Clubs och vetenskapliga presentationer och diskussioner inom kliniken tycker jag. För en oerfaren forskare som jag var det lite svårt de första åren innan jag fick deltidstjänst från FoU-enheten. Jag fick göra mycket på min fritid och klarade mig enbart tack vare det värdefulla stödet från Jämtlands cancer- och omvårdnadsfond, konstaterar Haytham Bayadsi.

Forskningen stjäl tid från det kliniska arbetet

Haytham Bayadsi menar att han blivit duktigare på att förstå och tolka olika typer av studier och dess resultat. Han har utökat sitt kontaktnätverk, och blivit väldigt bra och ”up to date” på ett specifikt område. Nackdelen är att forskning stjäl tid från det kliniska arbetet.

— Man kanske inte alltid kan forska på de saker som man själv vill, utan måste anpassa sig till befintliga projekt för att komma i gång, speciellt i början när man är oerfaren, säger han.

Haythams bästa tips till forskningssugna kollegor

— Börja inte för tidigt bara för att ni vill forska, speciellt inte om ni håller på med kliniskt arbete eller utbildningstjänst samtidigt. Annars, var beredd att lägga en del av er fritid på forskningen. Säkra upp att det finns rimliga ekonomiska planer och stöd för forskningstid innan ni börjar, och att ni verkligen har möjligheten att ta ut forskningstid regelbundet, rundar han av.

2023-11-10 på Östersunds sjukhus i Hörsalen klockan 09.00 disputerar Haytham Bayadsi med sin avhandling; "Tumour stromal and demographical factors affecting the metastatic aggressiveness of small differentiated papillary thyroid cancers in Sweden"

"Tumorstromats och demografiska faktorers samband med den metastatiska aggressiviteten hos små differentierade papillära tyroidea cancrar i Sverige"

Länk till avhandling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text & Foto: Lena Manneby

6 av 6 gillar detta