Närbild på person i blond hår som ler rakt in i kameranFörstora bilden

Annelie Olofsson

Annelie fick forskar-AT tjänst

- Jag sökte forskar-AT tjänsten för att jag ville kombinera mitt tidigare yrkesliv med mitt nya som läkare. Forskning har varit en stor del av mitt liv och nyfikenheten att lära mig mer, att förstå samband och att bidra till utveckling av samhället ger mig en drivkraft som är till nytta även i den kliniska vardagen, berättar Annelie Olofsson.

Annelie Olofsson är uppvuxen i Jämtland men flyttade till Umeå efter gymnasiet för att utbilda sig till civilingenjör. Där upptäckte hon en passion för forskning, och blev verksam vid Umeå Universitet i många år.

- Min doktorsexamen baserades på forskning kring magsårsbakterien Helicobacter pylori och de membranblåsor som bakterien knoppar av. Som postdoktor använde jag elektronmikroskopi för att göra strukturella analyser av proteiner från bakterien Borrelia burgdorferi, förklarar Annelie Olofsson.

För att komma närmare den kliniska verkligheten gjorde hon år 2016 ett aktivt val att studera till läkare. Den kliniska placeringen gjordes vid Östersunds sjukhus, då hon längtade hem till Jämtland, fjällen, sin familj och sina vänner.

- Dessa val har jag inte ångrat och i Region J/H hoppas jag kunna fortsätta min karriär, konstaterar hon.

Hennes AT-utbildning förlängs med ett år

Tjänsten som utlyses i norra sjukvårdsregionen innebär att AT-utbildningen förlängs med 12 månader, varvid forskningstid förläggs i perioder om 1–6 månader mellan de kliniska tjänstgöringsplaceringarna. Den kliniska placeringen väljer man att genomföra på något av de sjukhus som finns i norra sjukvårdsregionen, medan forskningen ska vara anknuten till den medicinska fakulteten vid Umeå Universitet.

Delaktig i tät.nu

Hon är delaktig i forskningsprojektet tät.nu som i flera år varit i framkant med att utveckla mobilappar för behandling av urininkontinens, det vill säga ett ofrivilligt läckage av urin. Appen TätÒII är utvecklad för behandling av trängnings- och blandinkontinens och hennes forskning kommer att innefatta ytterligare utvärdering av appens effekt samt hur appen TätÒII kan implementeras och användas i vården på ett medicinskt säkert sätt.

Forskningen leds sedan tidigare av Ina Asklund, PhD, distriktsläkare i Region J/H, Emma Nyström, PhD, ST-läkare i allmänmedicin i Region J/H, och Eva Samuelsson, professor/överläkare. Forskningen bedrivs i Region J/H och är anknuten till Allmänmedicin, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet.

Känslan när du blev erbjuden tjänsten?

- Jag blev verkligen jätteglad när jag blev erbjuden tjänsten. Den innebär ett stort förtroende och en stor möjlighet i min forskningskarriär, något som jag är väldigt tacksam för. Tillika möjliggör tjänsten en chans att kunna hjälpa kvinnor som lider av urinläckage till en bättre livskvalitet, vilket känns fantastiskt, säger Annelie Olofsson och fortsätter;

- Utvecklingsmässigt hoppas jag lära mig mer om klinisk forskning, vilka möjligheter och svårigheter som finns i denna typ av forskning samt hur digital teknik kan användas inom vården i framtiden. Tillika ser jag fram emot att fördjupa mina medicinska kunskaper i den kliniska delen av tjänsten, rundar hon av.

Intervju: Lena Manneby Foto: Lars Nygård Skalman

1 av 1 gillar detta